Header background

Ples u sinesteziji s drugim umjetnostima

Projekt Ples u sinesteziji s drugim umjetnostima je zamišljen kao dijalog umjetnika vezanih uz plesnu umjetnost sa stvaraocima iz drugih umjetničkih područja. Koncipiran je kao neka vrsta razmjene iskustava i nuđenje inspiracije za nastanak novih umjetničkih djela.

U sklopu prvog susreta gostovati će slikarica Iva Patarčec. koja je diplomirala slikarstvo na Accademia Albertini di Belle Arti te od 1988. izlaže na izložbama u zemlji i inozemstvu. Osim slikarstva bavi se fotografijom, ilustracijom, glazbom i arheološkim crtanjem. Tijekom razgovora saznat ćemo njezina iskustva vezana uz suvremeni ples i pokret. Kao inspiraciju umjetnica će ponuditi nekoliko svojih djela koja će kroz animaciju Petre Pavetić Kranjčec poslužiti kao inspiracija za petnaest minutnu koreografiju. Nakon razgovora s umjetnicima unutar kojeg ćemo poticati publiku i gledatelje online streaminga da se uključe svojim pitanjima i razmišljanjima, bit će prikazano nastajanje novog likovnog umjetničkog djela koje je potaknuto koreografijom.
Background

U projektu sudjeluju:

 • Iva Patarčec, slikarica
 • Petra Pavetić Kranjčec, animatorica
 • Marta Krešić, plesačica
 • Fran Žuglić, plesač
 • Ivan Judaš; glazbenik (Handpan)
 • Roko Ševerdija, glumac
 • Lovro Krsnik, redatelj i moderator razgovora
 • Jasna Čižmek Tarbuk, koreograf
 • Jasenko Rasol, snimatelj
 • Vanja Siruček, montažer
 • Darko Bavoljak, fotografije radova
 • Foto kutak, live streaming projekta
 • Marino Frankola, rasvjeta
 • Sara Pejković, WEB dizajnerica

Iva Patarčec

rođena je u Zagrebu 1962. godine. Od 1980. do 1985. studira filozofiju i indologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je slikarstvo 1991. godine u Torinu na Accademiji Albertini di Belle Arti. Od 1988. godine izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj, Italiji, Francuskoj I Njemačkoj. Ilustrirala je nekoliko knjiga, te je autorica brojnih arheološkoih crteža objavljenih u stručnim knjigama i časopisima. Osim likovnim radom bavi se fotografijom, prevođenjem i glazbom. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Jasna Čižmek Tarbuk

je nakon završene Škole za ritmiku i ples Ane Maletid plesala u Komornom ansamblu slobodnog plesa te Zagrebačkom plesnom ansamblu. Karijeru nastavlja na pedagoškim i koreografskom planu. 2013. osnovala je Umjetničku organizaciju Fronesis s kojom je ostvarila preko deset cjelovečernjih predstava namijenjenih dječjoj i odrasloj publici, a posebno su zapaženi njezini radovi u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva vezani uz nove audiovizualne tehnologije. Učenici su joj dobitnici brojnih nagrada u zemlji i inozemstvu.

Petra Pavetić Kranjčec

rođena je 2000. godine u Zagrebu. Studentica je trede godine preddiplomskog sveučilišnog studija Animirani film i novi mediji na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Do sada je svoj rad predstavila na više filmskih festivala i nekoliko izložbi. 2019. godine njezin eksperimentalni film Corpus (produkcija Blank) nagrađen je Nagradom Ivan Martinac u kategoriji Hrvatski film na Splitskom filmskom festivalu - Međunarodnom festivalu novog filma. 2017. godine dobila je nagradu za fotografiju Medal the Rose of Lidice na 45th International Children’s Exhibition of Fine Arts Lidice, Češka, te 1. nagradu za fotografiju na Natječaju Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatska.

Marta Krešić

je plesna umjetnica i pedagoginja. Završila je BA studij Suvremenog plesa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a dodatno se educirala na Dance intensive programme - Tanzfabrik u Berlinu i stručnoj praksi u interdisciplinarnoj umjetničkoj organizaciji Tilt u Amsterdamu. Djeluje u autorskom kolektivu Mold zajedno sa Lanom Šprajcer, Antoniom Dorbid i Danijelom Renid, s kojima ostvaruje predstave Nacrti, Herbarij, Šire od tijela i Svijet od poljubaca ne kamenja, te interdisciplinarne radionice za djecu i mlade. Surađuje sa raznim umjetnicima na nezavisnoj sceni: BADco., Nina Gojid, Ivana Rončevid, Lana Hosni, Ana Jelušid, Zrinka Užbinec, Ana Kreitmeyer, Martina Tomid i dr. Od 2020. članica je upravnog odbora Udruge plesnih umjetnika UPUH.

Fran Žuglić

se bavi plesom od svoje dvanaeste godine. Završio je plesnu školu Franje Lučića u Velikoj Gorici i akademiju Luthier Dansa u Barceloni. Nastupao je u mnogim televizijskim emisijama, predstavama i raznim gostovanjima.Trenutno je član Sebastian Weber dance company sa sjedištem u Leipzigu. Lovro Krsnik je magistar kazališne režije i radiofonije diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Profesionalni redateljski rad mu je podijeljen u kategorije: dramskog i plesnog teatra, kazališta za djecu i režije događanja. Radi kao profesor u Privatnoj umjetničkoj gimnaziji u Zagrebu, vodi glumačke grupe u Umjetničkoj organizaciji Točka na i čiji je umjetnički voditelj, te internacionalne radionice unutar europskih projekata. Dramske tehnike često koristi i u radu s osobama s mentalnim izazovima i oštedenjima. Član je HCDOa, HDDUa i HZSUa.

Roko Ševerđija

je rođen 2002. godine u Zagrebu, gdje je završio Privatnu umjetničku gimnaziju s odličnim uspjehom. Od 2020. je član kazališne družine "Zlovridi" umjetničke organizacije "Točka na i". Priprema se za smjer glume na Akademiji dramske umjetnosti. Ivan Judaš mladi je glazbenik iz Zagreba. Posljednjih godina bavi se ethnom, umirujudom i opuštajudom glazbom. Inače multiinstrumentalist, kao autor se posvetio instrumentu handpan, odnosno prekrasnom instrumentu magičnog zvuka koji postoji tek 22 godine, a ved je osvojio srca ljudi diljem svijeta.

Jasenko Rasol

rođen je 1969. u Zagrebu gdje živi i radi kao free- lance snimatelj/fotograf. Diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti «Filmsko i TV-snimanje». Od 1992.-1996. radi kao „stuff-cameraman“ za Reuters-TV. Od 1997. radi na dokumentarnim, reportažnim i new's projektima TV-kuda: BBC, NBC, NTV, FUJI-TV, CCN, HTV, ORF, ZDF, ARTE. Od 2000. g. radi na igranim, dokumentarnim, eksperimentalnim i plesnim filmovima u Hrvatskoj. Od 1990.-2020., uz snimateljsku profesiju, prisutan na suvremenoj fotografskoj sceni; kontinuirano izlaže (50-tak samostalnih, 30-tak skupnih) u zemlji i inozemstvu (Magazzini del sale - Venecija; Association le Pount Neuf - Paris; Kunstmuseum - Bochum; Kunsthalle - Wien; Pordenone arte contemporanea - Pordenone; Musee de Normandie - Cean; Cite internationale des Arts - Paris; Trafo gallery - Budapest; Michalsky dvor - Bratislava; Triennial Tampere - Finland; Street Level photography gallery – Glasgow). Realizira 5 fotografskih „artist's-book“. Fotografije mu se nalaze u muzejskim zbirkama (Muzej suvremene umjetnosti - Zagreb; Galerija umjetnika - Split; Muzej moderne umjetnosti – Dubrovnik, itd). i privatnim kolekcijama. Član je ovih strukovnih udruga HDLU, HZSU, ULUPUH-a, HDFD-a.

Vanja Siruček

diplomirao filmsku montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Montirao dugometražne igrane filmove (Družba Isusova i Crnci), dokumentarne filmova (Na vodi, School Time for Miss Roma, Zemlja znanja, Poplava, Sretna zemlja, Tri, Uvozne vrane) i TV serije (Mjenjačnica, Mijenjam svijet, Na terapiji, 65+, Betonski spavači).

Gallery imageGallery imageGallery imageGallery imageGallery imageGallery imageGallery imageGallery imageGallery imageGallery imageGallery imageGallery imageGallery image