Header background

Ples u sinesteziji s drugim umjetnostima

Projekt Ples u sinesteziji s drugim umjetnostima je zamišljen kao dijalog umjetnika vezanih uz plesnu umjetnost sa stvaraocima iz drugih umjetničkih područja. Koncipiran je kao neka vrsta razmjene iskustava i nuđenje inspiracije za nastanak novih umjetničkih djela.

Treći ciklus Plesa u sinesteziji s ostalim umjetnostima posvećen je glazbi.
Gost ovog dijela projekta je jazz gitarist, autor glazbe i glazbeni pedahog Mario Igrec. Iako suvremeni ples nije nužno vezan uz glazbu, jedan od zajedničkih principa koje određuju Jazz glazbu i suvremeni ples je improvizacija. Dok u Jazzu improvizacija implicira komponiranje na licu mjesta najčešće u izvedbi solista koji smišlja nove melodije na progresiju akorda koje podržava ritam sekcija, u suvremenom plesu ona je jedna od temeljnih načina stvaranja.

U plesu je improvizacija naoko nestrukturiran, tehnički manje određen proces spontanog kretanja te ujedno način stvaranja novog plesnog materijala kroz kreativno istraživanje. Improvizacija je ne samo pomoć pri stvaranju nego i način oslobađanja tijela od uobičajenih obrazaca kretanja koje netko najčešće upotrebljava. Pomaže li suvremenom plesu glazba ili ga ograničava jedna je od tama razgovora gosta, izvođača i publike.

U razgovoru gosta, izvođača i publike osvrnut ćemo se na nekoliko tema vezanih uz glazbu i ples.

U projektu sudjeluju:

 • Mario Igrec, gitarist i autor glazbe
 • Dinko Stipaničev, glazbenik
 • Jasna Čižmek Tarbuk, koreografkinja
 • Lovro Krsnik, redatelj i moderator razgovora
 • Roko Ševerdija, asistent
 • Sunčica Bandić, plesačica
 • Marin Lemić, plesač
 • Jasenko Rasol, snimatelj
 • Vanja Siruček, montažer
 • Marino Frankola, rasvjeta
 • Sara Pejaković, web dizajnerica

Mario Igrec

Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu dugi je niz godina radio kao profesor gitare i pročelnik Jazz odjela. Stalni je član ansambala: Cubismo, Zagreb Jazz Portrait, Swing Again, Mario Igrec Jazz Project (Latin Jazz Project), Tro+Continuo, a do 2001. godine bio je članom i sastava Hot Club Zagreb. Surađivao je i s eminentnim stranim glazbenicima. Godine 2000. dobio je nagradu HGU-a Status za najistaknutijeg instrumentalista u 1999. godini u kategoriji jazz, latin, fusion i etno. S grupom Cubismo u proteklom je razdoblju osvojio 20 diskografskih nagrada Porin, među kojima tri osobno - za aranžman te dvije za jazz kompoziciju.

Dinko Stipančević

Skladatelj, aranžer i multi instrumentalist, magistrirao je klasični kontrabas 2018. godine na Glazbenoj akademiji u Skopju. Od 2019. godine stalni je član Simfonijskog orkestra Hrvatske Radio Televizije. Iste godine osnovao je i bend Re:Set s Vlatkom Butkovid i Zoranom Tomidem, s kojima stvara autorsku glazbu te potpisuje aranžmane na svim pjesmama koje bend stvara. U svojoj dinamičnojj glazbenoj karijeri Dinko je bio član mnogih bendova od kojih su neki Sick Swing Orchestra, Small House Brown, Swingers, Hard Time, Billie and the kids, Jewsers, No Mans Land itd. Redovito nastupa na koncertima klasične glazbe, jazz i blues koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Jasna Čizmek Tarbuk

Nakon završene Škole za ritmiku i ples Ane Maletid plesala je u Komornom ansamblu slobodnog plesa te Zagrebačkom plesnom ansamblu. Karijeru nastavlja na pedagoškim i koreografskom planu. 2013. osnovala je Umjetničku organizaciju Fronesis s kojom je ostvarila preko deset cjelovečernjih predstava namijenjenih dječjoj i odrasloj publici, a posebno su zapaženi njezini radovi u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva vezani uz nove audiovizualne tehnologije. Učenici su joj dobitnici brojnih nagrada u zemlji i inozemstvu.

Lovro Krsnik

Magistar je kazališne režije i radiofonije diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Profesionalni redateljski rad mu je podijeljen u kategorije: dramskog i plesnog teatra, kazališta za djecu i režije događanja. Radi kao profesor u Privatnoj umjetničkoj gimnaziji u Zagrebu, vodi glumačke grupe u Umjetničkoj organizaciji Točka na i čiji je umjetnički voditelj, te internacionalne radionice unutar europskih projekata. Dramske tehnike često koristi i u radu s osobama s mentalnim izazovima i oštedenjima. Član je HCDOa, HDDUa i HZSUa.

Sunčica Bandić

Rođena je 14.3.1999.god u Splitu gdje je započela svoje plesno obrazovanje u baletnom studiju HNK Split. Nedavno je diplomirala na studiju nastavničkog smjera suvremenog plesa na ADU u Zagrebu u sklopu kojeg je nagrađena Rektorovom nagradom. Trenutno radi kao plesni pedagog u sklopu Studentskog centra, plesnog studia Escape i brojnim vrtidima. Također, kao izvođač sudjeluje u dvije predstave (“Kad ruke šute”; “Od muhe do slona”) koje su na turneji po Hrvatskoj.

Vanja Siruček

Diplomirao filmsku montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Montirao dugometražne igrane filmove (Družba Isusova i Crnci), dokumentarne filmova (Na vodi, School Time for Miss Roma, Zemlja znanja, Poplava, Sretna zemlja, Tri, Uvozne vrane) i TV serije (Mjenjačnica, Mijenjam svijet, Na terapiji, 65+, Betonski spavači).

Marin Lemić

rođen je u Zadru 1986. godine. 2011.godine je diplomirao na odsjeku suvremenog plesa na plesnoj akademiji u Amsterdamu (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten- de Theaterschool) u Nizozemskoj. Od 2012. do 2016. godine radi u državnim nacionalnim kazalištima u Oldenburgu i Mainzu u Njemačkoj kao dio suvremene plesne kompanije gdje radi sa različitim koreografima poput Ann Van den Broek, Sharon Eyal, Club Guy and Roni, Alessandra Corti, Felix Berner, Sungyop Hong. Trenutno radi kao izvođač i autor na raznim plesnim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu sa koreografima poput Matije Ferlina, Adrienn Hod, Zrinke Lukčec-Kiko, Marjane Krajač, Jasne Čižmek-Tarbuk, Michaela Langeneckerta, Cocoon Dance. 2019. godine autorski projekt “Transformers” koji stvara zajedno sa plesnom umjetnicom Idom Jolid dobiva dvije nagrade od strukovnih udruga suvremenog plesa za sezonu 2018/2019: Najbolja koreografija (Ida Jolid i Marin Lemić) i Najbolja pojedinačna izvedba (Ida Jolid). 2020. godine dobiva Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje muško ostvarenje u predstavi “Transformers” koja je ujedno i nominirana za najbolje koreografsko ostvarenje.